BEMIDDELING?



Hieronder kan u meer informatie bekomen over onze werkwijze en dienstverlening.  Hebt u nog een vraag waarbij u het antwoord niet kan terugvinden, stuur ons gerust een bericht via ons contactformulier.

  • Waarom kiezen voor bemiddeling en niet voor een procedure via rechtbank?
    • Uw geschil/echtscheiding wordt op een snelle en goedkope manier behandeld buiten de rechtbank.  Geen hoge kosten voor advocaten en een gerechtelijke procedure, hierdoor zijn de kosten voorspelbaar en kan de timing worden opgesteld volgens eigen agenda.      

             

    • De oplossing (beschreven in een E.O.T.)  komt tot stand door de partijen zelf en wordt niet opgelegd door een advocaat of rechter, waardoor de uitkomst gedragen is.

    • De partijen krijgen ruimte om standpunten, gevoelens en belangen te duiden onder begeleiding van een neutrale, onafhankelijke bemiddelaar. Hierdoor herstelt de onderlinge communicatie en worden toekomstige conflicten vermeden.

    • De gesprekken gebeuren in alle vertrouwen.  De bemiddelaar heeft een geheimhoudingsplicht en hij mag de feiten die hem worden meegedeeld niet openbaar maken.

    • U neemt vrijwillig deel en kan het bemiddelingsgesprek stopzetten op ieder moment zonder bijkomende kosten.

    • Het gemaakte bemiddelingsakkoord tussen partijen is definitief.
  • Waarom een familiebemiddeling overwegen ?

    Bij (dreiging van) conflicten tussen familieleden, kan het gezond zijn om stil te staan bij de emoties en belangen van alle betrokken personen, zodoende zich te krijgen op de andere en afspraken te maken zodat de relatie terug duurzaam kan hersteld worden.


    Wanneer u problemen ervaart met uw partner, uw kind, uw ouder(s),... Jullie lijken (verder)uit elkaar te groeien maar willen graag naar een herstel toe werken, minder stress ervaren en terug met minder zorgen elkaar liefhebben.


    Hoe ?

    De familieleden in conflict gaan op vrijwillige basis in bemiddeling en voeren gesprekken via een bemiddelaar.


    Indien gewenst kan er een causus plaatsvinden waarbij de bemiddelaar vooreerst individueel met betrokkenen in gesprek gaat en/of kunnen bijkomende betrokken personen gevraagd worden om vrijwillig deel te nemen aan de gesprekken.


    De afspraken kunnen indien gewenst duidelijk op papier geplaatst worden en as u dan wenst gehomologeerd worden door een notaris of rechtbank.

  • Hoe verloopt een conflictbemiddeling ?

    1. U kwam in contact met onze dienst via een referentie of een bezoek aan onze website. Na contact met een bemiddelaar wordt een eerste ontmoeting geregeld.  Dit gaat doorgaans door bij uw thuis of een neutrale plek.


    2. Kennismakingsgesprek: tijdens het eerste gesprek wordt er gepolst naar de verwachtingen van de potentiële klant(en) en informeert de bemiddelaar wat bemiddeling precies inhoudt. Er wordt tijdens dit gesprek nog geen engagement aangegaan.


    3. Aanmeldingsgesprek: Als u heeft beslist om via bemiddeling het conflict aan te pakken, volgt er een eerste officiële gesprek waarbij er een  protocol wordt overlopen met alle voorwaarden, regels en afspraken waaruit bemiddeling bestaat, zodat de gesprekken vlot kunnen verlopen. U en de betrokken partij(en) tekenen dit protocol uit vrije wil en engageren zich hierbij om bemiddeling alle kansen te geven.


    4. Het bemiddelingstraject kan van start gaan. Een traject omvat verschillende gesprekken of sessies.  Het aantal sessies is afhankelijk van de ernst van het conflict: de hoeveelheid uiteenlopende standpunten en/of de bereidwilligheid van alle partijen om bemiddeling alle slaagkansen te geven.


    5. Bemiddelingsakkoord: een bemiddeling is succesvol als de partijen een duurzaam akkoord hebben kunnen bereiken en dit wensen vast te leggen.  Het bemiddelingsakkoord is de overeenkomst waarbij de partijen de feiten en rechten vaststellen, die naar de toekomst toe tussen hen zullen gelden en voor hen de oplossing van het conflict belichamen. Omdat een bemiddelingsakkoord maar een overeenkomst is tussen twee partijen, heeft deze overeenkomst uit zichzelf geen uitvoerbare kracht: indien één van de partijen het akkoord niet vrijwillig uitvoert, kan op basis van het akkoord zelf de onwillige partij niet tot uitvoering worden gedwongen. Opdat het bemiddelingsakkoord uitvoerbare kracht zou krijgen, is nog een bijkomende stap vereist of mogelijk, nl. de homologatie van het bemiddelingsakkoord door de rechter. 


    Noot: Bemiddelingsakkoorden zonder begeleiding van een erkend bemiddelaar, komen niet voor homologatie in aanmerking.

  • Hoe verloopt een bemiddelingsproces?
    • Informatiefase: De bemiddelaar verzamelt informatie over het geschil, en peilt naar de standpunten, de emoties van de partijen over het geschil en probeert inzicht te krijgen in wat van belang is voor elke betrokkene. Door partijen wederzijds inzicht te laten krijgen in wat voor elk belangrijk is, kan in deze eerste fase reeds gezorgd worden voor een vertrouwensklimaat.

    • De belangen: Vanuit de standpunten van partijen zal de bemiddelaar op basis van de input van de partijen verduidelijken wat de noden en de belangen zijn van iedere partij. Bijna vanzelf zal blijken of alle belangen naar voor gekomen zijn, dan wel sommige ervan nog een sluimerend bestaan leiden en de onderhandeling kunnen doen stranden. Daarom zal de bemiddelaar partijen daarover bevragen tot partijen formeel bevestigen dat er geen andere belangen meer zijn dan de opgelijste.

    • De causus: Het kan gebeuren dat een partij terughoudend is om voluit te spreken in aanwezigheid van de andere partij(en).  Wanneer dit zich voordoet, kan de bemiddelaar aan partijen voorstellen om met elk van hen een afzonderlijk gesprek te hebben. Alles wat in caucus gezegd werd, zal vertrouwelijk blijven tussen de bemiddelaar en de betreffende partij, tenzij deze ermee instemt bepaalde elementen toch in het debat te brengen. Het gebruik ervan kan voor een doorbraak zorgen in de onderhandeling.

    • De opties en de gevolgen: De bemiddelaar onderzoekt samen met de partijen opties tot mogelijke oplossingen en helpt hen om te bepalen wat de oplossing is die het best tegemoet komt aan de noden en belangen.

    • Het akkoord: Bij een akkoord wordt neergeschreven wat overeengekomen werd en dit wordt door de partijen ondertekend.

    • Artikel 1733 van het Ger. Wetboek voorziet in de mogelijkheid om het bemiddelingsakkoord ter homologatie voor te leggen aan de bevoegde rechtbank. Deze homologatie heeft de gevolgen van een akkoordvonnis.  Er is geen verplichting dit te doen en wordt meestal aangevraagd als verplichtingen of engagementen niet worden uitgevoerd of nageleeft.
  • Wat is een bemiddelingsakkoord bij een familiale bemiddeling?

    Een bemiddeling is succesvol als de partijen een duurzaam akkoord hebben kunnen bereiken en dit wensen vast te leggen.  


    Het bemiddelingsakkoord is de overeenkomst waarbij de partijen de feiten en rechten vaststellen, die naar de toekomst toe tussen hen zullen gelden en voor hen de oplossing van het conflict belichamen.


    Omdat een bemiddelingsakkoord maar een overeenkomst is tussen twee partijen, heeft deze overeenkomst uit zichzelf geen uitvoerbare kracht: indien één van de partijen het akkoord niet vrijwillig uitvoert, kan op basis van het akkoord zelf de onwillige partij niet tot uitvoering worden gedwongen.


    Opdat het bemiddelingsakkoord uitvoerbare kracht zou krijgen, is nog een bijkomende stap vereist of mogelijk, nl. de homologatie van het bemiddelingsakkoord door de rechter. 


    Bemiddelingsakkoorden die zonder begeleiding van een erkend bemiddelaar zijn tot stand gekomen, komen niet voor homologatie in aanmerking. 

  • Waarom kiezen voor een echtscheidingsbemiddeling bij Bemiddeling Meetjesland ?

    Bemiddeling Meetjesland is dé referentie om u te begeleiden bij (goedkope) echtscheidingen in het Meetjesland, Brugge of Gent.        


    Jaarlijks begeleiden we tientallen koppels bij het nemen van noodzakelijke beslissingen en keuzes, zodat een volledige en juridisch sluitende overeenkomst kan worden opgesteld.


    Gehuwde  of wettelijke samenwonende koppels besluiten na een moeilijke periode om uit elkaar te gaan en willen dit graag ordelijk, respectvol, menselijk en fair.  Er gaat specifieke aandacht naar de meest zorgzame, gezonde en stabiele oplossing voor de kinderen en we richten ons eveneens tot een eerlijke bespreking over de bezittingen.  We begeleiden koppels een evenwichtige overeenkomst op te maken, niet enkel voor het heden maar met het oog gericht op een probleemloze toekomst. We komen op huisbezoek, op een tijdstip dat jullie goed uitkomt en volgens de frequentie die jullie wensen.

  • Wat kan ik verwachten van een gezinsbegeleiding ?

    Waarom ?


    Je hebt een goed gevulde dagtaak en tracht zo goed mogelijk zorg te dragen voor je kind(eren), maar het lijkt niet te lukken.  Jij en/of je partner hebben minder en minder of geen vat meer op je zoon of dochter. Jullie lijken geen antwoord meer te kunnen bieden op de dagdagelijkse uitdagingen dat opvoeden met zich mee brengt.   


    Faal je als ouder ? 

    De momenten samen met de kinderen zorgen eerder voor spanning i.p.v. ontspanning. Onzekerheden bij opvoeding of opvoedingsbekommernissen horen bij het dagdagelijkse leven.  Wanneer de antwoorden uitblijven spreken we van een ondersteuningsbehoefte. 


    Hoe ? 

    Opvoedingsondersteuning richt zich voornamelijk naar ouders.


    Doorheen gesprekken proberen we zicht te krijgen op de situaties die zich stellen en de uitdagingen die dit met zich meebrengt.  Onze doelstelling richt zich op het versterken van de vaardigheden en draagkracht (verhogen van het sociaal netwerk) van de ouders.


    Dit kan laagdrempelig door advies te schenken voor dagdagelijks voorkomende situaties.  We ondersteunen ouders bij eenvoudige vragen, waardoor ouders weerbaarder worden bij eventuele moeilijkere situaties.

    Als gevolg trachten we terug rust te brengen in het leven van alle gezinsleven, structuur te brengen in dagverloop en voorspelbaarheid te creëren voor alle betrokkenen.  


    We trachten (zwaardere) problemen te voorkomen door inzichtelijk te werken met of zonder de kinderen.


    Een consultatie kan éénmalig zijn en hoeft geen langdurig traject te zijn.  Soms kan het hart luchten en een beaderingswijze van een andere ouder met andere vaardigheden reeds een oplossing betekenen voor de uitdagingen waarmee u als ouder geconfronteerd wordt.

Goedkoop & Snel Scheiden

Expert echtscheidingsbureau voor het Meetjesland
Plan uw afspraak
Share by: